MONTAŽA LESENIH SAMOLEPILNIH PLOŠČ

TO SI PREBERITE PRED
nameščanjem lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor.

Tukaj imate na voljo postopna navodila za montažo lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor. Navodila za vse vrste izdelkov si lahko ogledate in natisnete. Z njihovo pomočjo boste dosegli izvrstne končne rezultate, tj. steno krasnega videza, njihovo upoštevanje pa je tudi zagotovilo, da bo imel vaš izdelek ustrezno garancijsko kritje (prosimo, glejte zavihek »GARANCIJA«).

Lepila, s katerimi so prevlečeni stenski samolepilni paneli, ohranijo svojo funkcijo vsaj 7 do 10 let. V nekaterih primerih temu morda ne bo tako zaradi naslednjih dejavnikov: vrste stenskega zaključnega sloja, površinske teksture stenskega opleska ali drugih zunanjih dejavnikov, kot so temperatura, vlažnost ali kemična sestava vaše stene.

Montaža vaših lesenih stenskih panelov je preprosta zaradi lepljive hrbtne strani, s katere samo odstranite zaščito in že lahko prilepite deščico. Potrebovali boste še nekaj drugih orodij za dokončanje dela.

  • Rezalna orodja: olfa nož, ročno žago, rezljačo ali drsno žago.
  • Druga orodja, ki jih utegnete potrebovati: tračni meter, 4′ libela, ravnilo, svinčnik za označevanje stene in lestev za montažo na višja mesta itn.

Napotki. Ne pozabite uporabiti svoje domišljije! Naši paneli se lahko montirajo ne le vodoravno, ampak tudi navpično, diagonalno, od znotraj navzven ali v katerem koli drugem vzorcu.

POZOR!!! Pri delu nosite varnostna očala in zaščito za sluh. Med žaganjem se ustvarja lesni prah, zato nosite plinsko masko. Med delom imejte vedno v mislih vašo lastno varnost in varnost drugih oseb, ki se nahajajo na delovnem območju.

Za najboljše rezultate poskrbite za naslednje!

KORAK 1. Ustrezno pripravite steno.

Očistite umazanijo. Prepričajte se, da je vaša stenska površina pripravljena za montažo lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor. Ostanke masti, umazanije, prahu, plesni, kredne barve in vseh drugih snovi morate očistiti s površine, saj lahko preprečijo optimalno vezavo lepila. Steno lahko obrišete z gobico, prepojeno s trinatrijevim fosfatom (TSP), ki je naprodaj v trgovinah z orodjem ali potrebščinami za urejanje doma. Pred polaganjem lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor se prepričajte, da so stene popolnoma suhe.

Mavčna ali ometana stena z grobo teksturo: Stene z grobo teksturo je treba zbrusiti ali prekriti z izravnalno maso in jih nato pripraviti, da bo lepilo tvorilo trdno vez. Poskrbite, da je vaša stena čista in suha, na njej ne sme biti ostankov izravnalne mase, mavca in drugih delcev. Zaključno plast potegnite s kakovostnim sredstvom za grundiranje, da bo lepilo ustvarilo trdno vez.

NOBENEGA PRAHU! POSKRBITE, DA NE BO PRAHU.

Naše lepilo se najbolje obnese na čistih, gladkih površinah. Neravne ali prašne površine zmanjšajo njegovo učinkovitost. Stene z bolj sijočim opleskom je pred montažo panelov smiselno rahlo zgladiti. Odstranite prah, posušite in očistite steno.

Preden začnete, aklimatizirajte vaše panele na prostor. Vse panele prinesite v notranji prostor, kjer bodo montirani, posamično jih postavite pokonci na daljši rob ali jih plosko položite drug na drugega, tako da so med njimi lesene paličice, kar omogoča, da okrog vsakega panela kroži zrak. Pustite jo stati vsaj 24 ur, če je montaža predvidena nad kletnimi prostori, in vsaj 48 ur, če je montaža predvidena v kletnih prostorih. Za vsako uporabo v kletnih prostorih vedno uporabite parno pregrado med zunanjimi stenami in zidnimi vložki. Odstranite vse okrasje. Izklopite elektriko, preden odstranite vse nadometne dele stikal ali vtičnic. Ko se paneli aklimatizirajo na prostor, jih razpostavite po prostoru v privlačnem granulacijskem, teksturnem ali barvnem vzorcu. Tovrstni predogled je posebej pomemben, kadar uporabljate panele, pri katerih se kaže določena usmeritev v vzorcu. Ko dobite dobro estetsko zaporedje, oštevilčite hrbtno stran panelov v zaporedju, v katerem jih želite namestiti na steno.

KORAK 2. Izmerite prostor.

Ko so stene očiščene, je pomembno narediti načrt polaganja okrasnih stenskih panelov, saj se dimenzije stanovanjskih prostorov zelo razlikujejo.

Panele položite na suho. Pred začetkom polaganja deščic jih na suho položite na tla. Uporabite deščice iz več kartonov lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor in jih razporedite v skladu z vašimi željami.

Izmerite prostor. Izmerite prostor, da boste lahko natančno izračunali, koliko panelov boste potrebovali. Ugotovite, koliko deščic potrebujete.

Izračunajte, koliko deščic visoko lahko greste in ali boste morali kakšno deščico skrajšati (vzdolžno, da boste zmanjšali višino deščice). Premislite, kje želite imeti odrezane deščice – na spodnjem, zgornjem ali sredinskem delu stene.

Za zagotovitev ravne montaže označite širino panela od talne deščice navpično vzdolž stene. To storite na spodnji levi in spodnji desni strani stene. Uporabite libelo, da med temi oznakami potegnete ali z nivelirno vrvico zarišete ravno črto. To uporabite kot vašo usmeritev, da boste lahko samolepilne panele nameščali poravnano z zarisano črto. Montažo začnite v vogalu, ki ga prvega zagledate, ko vstopite v prostor, nato pa deščice polagajte od leve strani stene proti desni.

KORAK 3. Namestite panele, pomagajte si z žaganjem.

Ko naredite načrt montaže in opravite nivelacijo stene, lahko pričnete nameščati panele v vzorcu, ki se vam zdi najbolj estetski. Predlagamo cikcakasti vzorec s čim več dizajni panelov, ki ustvari organski pretok, ki je videti naraven.

Napotki. Za cikcakasto razporeditev panelov odžagajte panel na dve tretjini in ga uporabite kot začetni kos v drugi vrsti. Nadaljujte s celimi paneli do konca stene. Tretjo vrsto začnite s tretjino panela, ki vam je ostala od prej. Nadaljujte s celimi paneli do konca stene.

Napotki. Delo je bolj zabavno s pomočnikom. Montaža lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor je veliko lažja, če imate koga, ki vam pomaga, še posebej med postopkom ustvarjanja popolnoma vodoravne začetne linije (montažo prve vrste panelov). Če delate sami, je priporočljivo, da v steno napol zabijete zaključne žebljičke dolžine 1½”, in sicer vsakih 100 mm vzdolž 100-odstotno vodoravne začetne linije, kar vam omogoči natančno vodoravno nameščanje panelov.

Začnite nameščati panele, tako da odstranite zaščito lepila in s čvrstim pritiskom prilepite po en panel naenkrat. Poskrbite, da se med polaganjem panelov ne boste oddaljevali od vrste, saj so paneli izdelani tako, da se natančno prilegajo drug v drugega. Možno je, da bo treba panele nekoliko obrezati, da bodo v celoti pokrili vašo steno. Panele lahko obrežete vodoravno ali navpično, da se bodo prilegali želeni površini.

Odlepite papirno zaščito z lepila in položite prvo deščico. Pritisnite jo enakomerno, da zagotovite čim večjo lepljivost! Ko ste gotovi, da je lepilo trdno prijelo, nadaljujte z montažo. Položite vaš drugi panel zraven prvega. Počasi boste dobili občutek!

Napotki. Po namestitvi prvega panela počakajte nekaj ur, da se prepričate, da zaključni sloj na vaši steni ne zavrača lepila.

OBREŽITE VAŠE DEŠČICE, DA ZAGOTOVITE DOBRO PRILEGANJE.

Čestitamo! Uspelo vam je priti do konca vrste. Pozorno označite vaš rez in uporabite rezljačo, krožno ali drsno žago, da naredite čisti rez.

Pred rezanjem panelov dvakrat preverite vse meritve. Pred obrezovanjem panelov, da se bodo prilegali odprtinam električnih stikal ali vtičnic, izklopite električno napajanje v glavni omarici ter odstranite nadometni del stikala ali vtičnice. Na rob doze lahko namažete ličilo ali ga pobarvate z voščenko, nato nanj pritisnete panel, ki se mora prilegati steni. Ob stiku z dozo na panelu ostane barvna sled. Panel položite na sprednjo stran in z rezljačo zarežite po risu. Prepričajte se, da doza gleda iz odprtine panela, medtem ko je ostanek panela pritisnjen ob steno. Nadometni del stikala ali vtičnice bo pokril morebitne vrzeli med dozo in odprtino v panelu.

KORAK 4. Uživajte pri delu.

Vzemite si čas za montažo panelov, bodite natančni, ne ubirajte bližnjic ter uživajte v postopku montaže in ob pogledu na vašo osupljivo lepo dokončano steno.

Napotki. ZARISUJTE RAVNE ČRTE. Uporabljajte libelo, da bodo deščice položene naravnost.

Preverite rezultat. Čestitamo vam za opravljeno, bržkone ni bilo pretežko! Poskrbite za popolnoma trdno vez in gladko površino, tako da rahlo pritisnete nove dekorativne stenske panele; za to ne potrebujete valjarja. Ko so vaši paneli dokončno pričvrščeni, jih lahko polepšate s slikami, policami in drugim domačim dekorjem.

Upamo, da vam je bil ta vodnik za montažo lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor v pomoč! Sedaj lahko uživate v elegantnem videzu vaše nove stene.

KORAK 5. POŠLJITE NAM FOTOGRAFIJO.

Radi bi imeli sliko vaše stene, obložene z našimi lesenimi paneli. Pošljite nam sliko vaše lesene stene na Instagram ali Facebook ter uporabite ključnik #luxlesdomdekor, da jo bomo lahko videli! Najboljše fotografije bomo delili s našimi sledilci!

Če vas še kaj zanima.
Naša strokovna ekipa za pomoč kupcem vam želi pomagati. Obrnite se na nas, če imate dodatna vprašanja glede montaže lesenih stenskih samolepilnih panelov LUX LES Dom-Dekor. Potrpežljivo vas bomo vodili korak za korakom, da boste pravilno namestili vaše stenske panele. Preprosto nas pokličite na +38640844057 ali nam pišite po e-pošti.